1978: Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης

Μία από τις μέρες που σημάδεψαν την ιστορία της Θεσσαλονίκης, την πόλη στην οποία γεννήθηκα και ζω, ήταν η 20η Ιουνίου 1978: η μέρα που ένας Σεισμός 6,5 Ρίχτερ χτύπησε ανηλεώς την πόλη για 10 δευτερόλεπτα. Κτήρια κατέρρευσαν και το κέντρο της πόλης έμοιαζε σαν να είχε βομβαρδιστεί. Κυκλοφοριακό χάος, ο πληθυσμός σε πανικό, τρέμοντας σε κάθε μετασεισμό. Ο κόσμος βρήκε καταφύγιο σε προσωρινούς καταυλισμούς από στρατιωτικές σκηνές. Καθώς γεννήθηκα σχεδόν αμέσως μετά τον μεγαλύτερο μετασεισμό, πάντα αισθανόμουν ότι έπρεπε να διερευνήσω το θέμα. Αυτό είναι θα μπορούσε να πεi κάποιος, το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο ήρθα στον κόσμο.

Η Ελλάδα είναι γενικά μία χώρα με μεγάλη σεισμική δραστηριότητα. Όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση η ποιότητα των κατασκευών και ο πληθυσμός στην τοποθεσία που χτυπιέται από έναν Σεισμό παίζουν σημαντικό ρόλο στον αντίκτυπο που θα έχει πάνω σε αυτήν. Ενώ αυτός ο Σεισμός δεν ήταν ο πρώτος που βίωνε η ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας ή ο δυνατότερος, είχε τεράστιο αντίκτυπο καθώς ήταν ο πρώτος μέχρι τότε που χτυπούσε μία πυκνοκατοικημένη, σύγχρονη και πιο σημαντικά απροετοίμαστη, πόλη.

Οι άνθρωποι που βίωσαν αυτά τα γεγονότα έχουν πολλές ιστορίες να πουν, ο καθένας βλέποντας τα πράγματα με την δική του οπτική. Ο ένας θυμάται ότι έβλεπε ένα παιχνίδι του Μουντιάλ στην τηλεόραση και ξαφνικά άρχισε να τρέχει για να σώσει την ζωή του ή της οικογένειας του. Αυτοί που ήταν τότε παιδιά, θυμούνται να αφήνουν το σπίτι σε πανικό και να ζουν σε μία σκηνή για το καλοκαίρι και ότι έπαιζαν έξω όλη μέρα με όλα τους τα ξαδέλφια και διευρυμένη οικογένεια τους.

Μεγάλωσα με ιστορίες για εκείνη την ταραγμένη εποχή. Κάποιες είναι αστείες, κάποιες τραγικές. Ο πιο δημοφιλής αστικός μύθος εκείνης της περιόδου – εκτός εκείνου που υποστήριζε ότι οι σεισμοί είχαν προκληθεί από την ζέστη! – ήταν αυτός που συνέδεε τις Φάσεις της Σελήνης με το φαινόμενο. Φυσικά δεν ισχύει τίποτα από αυτά!

Όμως, υπήρχε μία μικρή δόση αλήθειας σε αυτό: υπήρχε πράγματι μία σύνδεση των Φάσεων με τα γεγονότα. Ενώ οι Σεληνιακές φάσεις δεν προκάλεσαν τίποτα με κανέναν τρόπο, ένα διεστραμμένο αστείο φυσικών συμπτώσεων έμελλε και οι τρεις Σεισμοί ( ο προ-σεισμός γύρω στα τέλη Μαΐου τάξεως 5,3 Ρίχτερ, ο Κύριος σεισμός των 6,5 Ρίχτερ στις 20 Ιουνίου και ο μετασεισμός στις αρχές Ιουλίου των 5 Ρίχτερ), να συμβούν κοντά στις Φάσεις που έτυχε να λαμβάνουν μέρος εκείνη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η μελέτη των Κοσμικών θεμάτων απαιτεί πολλή εργασία. Πρέπει να ιχνηλατήσουμε ενδεχόμενα και το εάν/ πότε αυτά μπορεί να βρουν ένα τρόπο νε εκφραστούν. Οι υποθέσεις αυτές παραδοσιακά διερευνούνται με την χρήση της συνόδου των δύο πιο αργών πλανητών, Δία και Κρόνου. Αυτή ονομάζεται Μεγάλη Σύνοδος κα συμβαίνει κάθε 20 έτη. Αυτός ο χάρτης για την Μεγάλη Σύνοδο είναι ο χάρτης ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί εδώ σαν βάση για την μελέτη, σαν να ήταν ένας γενέθλιος χάρτης.

Η Μεγάλη Σύνοδος πριν τα γεγονότα του 1978, συνέβη στις 19/2/1961.



Καθώς ο χάρτης καταστρώνεται για την Θεσσαλονίκη, δείχνει πράγματα τα οποία είναι σχετικά μόνο με αυτή την πόλη. Η Μεγάλη Σύνοδος έλαβε χώρα στις 25,12 Αιγόκερου, σε ένα γήινο, παρορμητικό ζώδιο. Πέφτει σε έναν σταθερό αστέρα που ονομάζεται Terebellum, φύσεως Αφροδίτης /Κρόνου, σχετιζόμενου σύμφωνα με τον Robson, με βίαιο θάνατο. Βέβαια αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι σημαντικό. Όμως αυτή η Σύνοδος πέφτει πάνω στον Ωροσκόπο από αντισκιά φέροντας μαζί της αυτό το βίαιο δυναμικό.

Ο Ερμής, παραδοσιακός κυβερνήτης των Σεισμών, είναι τοποθετημένος στις 6,11 Ιχθύων. Είναι ανάδρομος, καμένος και πέφτει πάνω στον Νότιο Δεσμό: ένα άσχημο είδος Ερμή. Αν ο Νότιος Δεσμός δείχνει ‘που θα υπάρξει πόνος’ ή ‘θυσία’ τότε έχοντας αυτόν τον δυσάρεστο Ερμή πάνω του, δείχνει ότι δεινά μπορεί να έρθουν μέσα από ένα άσχημο γεγονός φύσεως Ερμή.

Ποιο σημαντικά ο Ερμής είναι τοποθετημένος σε εστιακό σημείο του χάρτη: σε τετράγωνο με τον άξονα Ωροσκόπου/Δύσεως ακριβώς στα θεμέλια του χάρτη, εκεί που θα έπρεπε να είναι η ακμή του 4ου. Αυτή η θέση τονίζει τον Ερμή καθιστώντας τον εστιακό σημείο σε σχέση με το γεγονός που έχουμε καθώς η ακμή 4ου (IC) συμβολίζει το Έδαφος.

Η Σελήνη βρίσκεται στις 19,35 Κριού, η οποία θα κάνει αντίθεση από αντισκιά με τον Ερμή ενώ συγκλίνει σωματικά να σχηματίσει γωνία τετραγώνου με την Μεγάλη Σύνοδο, η οποία όπως έχουμε δει είναι ενεργοποιημένη καθώς βρίσκεται πάνω στον Ωροσκόπο από αντισκιά. Όπως θα δούμε στους χάρτες που ακολουθούν η Σελήνη ήταν επίσης σε θέση- κλειδί.

Ο Κλήρος των Σεισμών πέφτει στις 23,35 Ζυγού. Είναι ενδιαφέρον που ο Ερμής πέφτει πάνω σε αυτό το σημείο από αντισκιά φέρνοντας τον μέσα στο έργο, δείχνοντας ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο σεισμού. Ακόμα ένα σημείο ενδιαφέροντος είναι ότι ο Ερμής (αποχωρίζεται εξαιτίας της ανάδρομης φοράς του) είναι σε αντίθεση στον Πλούτωνα, εδώ ιδωμένου σαν να ήταν ένα δυσάρεστο είδος σταθερού αστέρα.

Ο Κύριος του 4ου ο Δίας που βρίσκεται στον Αιγόκερο, είναι ένα δυσάρεστο είδος Δία, καθώς είναι στην πτώση του. Το έδαφος του χάρτη είναι ‘σάπιο’ ή τουλάχιστον αποδυναμωμένο. Σε σύνοδο με τον Κρόνο, φυσικό σημειοδότη των δομών, δίνει μία εικόνα ‘προσβεβλημένων’ δομών, σε αυτή την περίπτωση κτηρίων, που ταιριάζει με όσα γνωρίζουμε για τα γεγονότα.

Είναι προφανές ότι ο Ερμής είναι φορτισμένος με δυναμικό, όπως και αυτός ο χάρτης, έχοντας το πιο σημαντικό κομμάτι του χάρτη, την Μεγάλη Σύνοδο, πάνω στον Ωροσκόπο. Η ερώτηση είναι, εάν αυτά τα ενδεχόμενα θα πυροδοτηθούν και θα δώσουν γεγονός.

Ο επόμενος χάρτης είναι για την Είσοδο του Ήλιου στον Κριού ή Aries Ingress, όπως ονομάζεται, για το 1978.



Αυτός ο χάρτης εξετάζεται ξεχωριστά. Το πρώτο πράγμα που φωνάζει για προσοχή είναι και πάλι ο κύριος ύποπτος μας ο Ερμής: ακριβώς πάνω στην ακμή του 4ου, στο Έδαφος. Και η Σελήνη αμέσως μετά συγκλίνει σε όψη μαζί του. Υπάρχει κι εδώ δυναμικό για ένα γεγονός φύσεως Ερμή.

Παρά το γεγονός ότι αυτός ο χάρτης διερευνάται ξεχωριστά, υπάρχουν πολύ ισχυροί συσχετισμοί με τον χάρτη της μεγάλης Συνόδου για τους αγνοήσουμε:

O Ingress Ερμής και ακμή 4ου, συλλέγουν την Σελήνη (και Αφροδίτη) της Μεγάλης Συνόδου και ο Ingress κύριος του 4ου, που σε αυτόν τον χάρτη είναι ο Άρης, συλλέγει την ίδια την Μεγάλη Σύνοδο και επομένως τον άξονα Ωροσκόπου/Δύσεως από αντισκιά. Η Ingress Αφροδίτη επίσης συλλέγει την Αφροδίτη της Μεγάλης Συνόδου.

Είναι προφανές ότι το έδαφος του Ingress χάρτη (ακμή 4ου,IC) είναι το σημείο που συνδέεται με τόσο άμεσο τρόπο με τον χάρτη της μεγάλης Συνόδου. Είναι σαν να πέφτει το φως ενός προβολέα για να μας τραβήξει την προσοχή στο τι είναι σημαντικό σε αυτό τον χάρτη. Εδώ βρίσκουμε την πρώτη μας ένδειξη ότι το 1978, η νέα αστρολογική χρονιά έχει το δυναμικό να είναι η χρονιά μέσα στην οποία τα ενδεχόμενα που φαινόταν στον χάρτη της Μεγάλης Συνόδου μπορεί να εκδηλωθούν.

Η Ηλιακή Επιστροφή του 1978 για τον χάρτη της Μεγάλης Συνόδου μας παρέχει ακόμα περισσότερα στοιχεία για αυτή την χρονιά στην οποία το δυναμικό που έχουμε δει θα βρει τον τρόπο να εξωτερικευτεί και καθιστά την φύση των γεγονότων πιο σαφή:



Το πρώτο πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η κυρία του 4ου οίκου στην Ηλιακή επιστροφή, η Αφροδίτη, πέφτει με ακρίβεια πάνω στον Ερμή της Μεγάλης Συνόδου, ο οποίος όπως έχουμε δει είναι φορτισμένος και έτοιμος για δράση. Μαζί με τον Ερμή συλλέγει όπως είδαμε και τον Νότιο Δεσμό (εκεί που θα προκληθεί κάτι δυσάρεστο). Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι Άρης της Ηλιακής Επιστροφής (κύριος του 10ου) συλλέγει και πάλι με αντίθεση την Μεγάλη Σύνοδο και επομένως και τον Ingress Άρη. Αυτά τα στοιχεία ενισχύονται επιπλέον από τους τονισμένους Σεληνιακούς Δεσμούς της Ηλιακής Επιστροφής, οι οποίοι πέφτουν στον άξονα 4ου/10ου του χάρτη της Μεγάλης Συνόδου  ενώ ο άξονας Ωροσκόπου/Δύσεως της Ηλιακής πέφτει πάνω στον άξονα 2ου/8ου  αυτού του χάρτη.

Ακόμα μία ενδιαφέρουσα σχέση είναι ότι το Μεσουράνημα της Ηλιακής Επιστροφής συλλέγει τον Ποσειδώνα της Μεγάλης Συνόδου. Ο Ποσειδώνας είναι γνωστός στην Ελληνική μυθολογία ως ο Θεός της Θάλασσας αλλά κυρίως για την κακή του διάθεση, καταστροφικές ορέξεις του και τους σεισμούς. Έτσι και αυτό προσθέτει στα δυσοίωνα σύννεφα που συγκεντρώνονται όπως είδαμε πάνω από την πόλη.

Είναι εμφανές ότι αυτή η Ηλιακή επιστροφή είναι ισχυρά συνδεδεμένη με το δυναμικό της Μεγάλης Συνόδου και μαζί με τα στοιχεία που υπάρχουν στον Ingress χάρτη, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το 1978, είναι η πιθανή χρονιά στην οποία θα συμβούν τα γεγονότα.

Ο χάρτης της Έκλειψης που προηγήθηκε των γεγονότων (7 Απριλίου 1978) είναι στενά δεμένος και πάλι με τον χάρτη της Μεγάλη συνόδου και στενεύει το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα συμβούν τα γεγονότα.



Ο ωροσκόπος αυτού του χάρτη πέφτει στις 25,25 Παρθένου, επομένως ο κύριος του 1ου είναι ο Ερμής και η Έκλειψη συμβαίνει στον Κριό άρα ο Κύριος της Έκλειψης είναι ο Άρης. Το Μεσουράνημα αυτού του χάρτη πέφτει στον Al Hecka, έναν σταθερό αστέρα με φύση Άρη, που υποδεικνύει βία και κίνδυνο ατυχημάτων (Robson) ενώ ο Κύριος του 4ου ο Δίας είναι πάνω στον Menkalinan που επίσης σχετίζεται με βίαια γεγονότα.

Φυσικά αυτά από μόνα τους δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Γίνονται όμως σημαντικά γιατί αυτός ο χάρτης είναι όσο συνδεμένος θα μπορούσε να είναι με το δυναμικό που έχουμε δει. Το πρώτο σημαντικό σημείο εδώ είναι ότι ο άξονας Ωροσκόπου/ Δύσεως πέφτει πάνω στον άξονα IC/MC της Μεγάλης Συνόδου – συνεπώς επίσης χτυπάει στενά τον άξονα Ωροσκόπου/Δύσεως του Ingress χάρτη.

Το πιο σημαντικό σημείο αυτού του χάρτη που  είναι η ίδια η Έκλειψη χτυπάει στενά την Σελήνη (και Αφροδίτη) της Μεγάλης Συνόδου επομένως και τον Ingress Ερμή/άξονα 4ου/10ου. Ο Κύριος της Έκλειψης Άρης, σχηματίζει αντίθεση με την Μεγάλη Σύνοδο. Αυτά ενισχύονται περεταίρω από τον Κύριο του 4ου στον χάρτη της Έκλειψης – με τις δυσάρεστες ενδείξεις του που είδαμε παραπάνω – να χτυπάει με ακρίβεια τον Άρη της Μ.Σ. και τον Κρόνο να χτυπάει από αντισκιά τον Ερμή της Ηλιακής Επιστροφής. Τελευταίο και σημαντικό στοιχείο ότι ο Ερμής χτυπάει από αντισκιά τον Ερμή της Μεγάλης συνόδου που ήταν και εστιακό σημείο. Ακόμα μία σύνδεση που βρίσκουμε είναι ότι η ακμή 8ου της Έκλειψης πέφτει πάνω στην Σελήνη της Μ.Σ.

Μέχρι τώρα είδαμε ξανά και ξανά ότι θα συνέβαινε ένας σεισμός. Πήραμε τα ενδεχόμενα της Μεγάλης Συνόδου και γίναμε μάρτυρες του πως βρήκε τρόπους να ξεσπάσει προς τα έξω. Ο μήνας κατά τον οποίο θα συμβεί κάποιο γεγονός φαίνεται από τις Σεληνιακές επιστροφές. Όμως εδώ έχουμε ένα κλιμακούμενο γεγονός και θεωρώ ότι είναι καλύτερο να δούμε πως αυτό φαίνεται στους σχετικούς χάρτες.

Η πρώτη Σεληνιακή Επιστροφή είναι για τον Μάιο του 1978, τον μήνα κατά τον οποίο συνέβη ο προ-σεισμός, της οποίας τον χάρτη δεν θα παρουσιάσω εδώ καθώς θα ήταν κουραστικό για τον αναγνώστη. Το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή σε αυτό τον χάρτη είναι ότι η Σελήνη, το σταθερό μας σημείο σε μία Σεληνιακή επιστροφή βρίσκεται πάνω στον Ωροσκόπο, με τον Ερμή, φυσικό σημειοδότη των σεισμών, να συγκλίνει άμεσα σε σύνοδο μαζί της. Σε αυτόν τον ‘καλώς συμπεριφερόμενο’ χάρτη η Σελήνη είναι επίσης η Κυρία του 4ου : το έδαφος συναντιέται με τον ‘Άνεμο μέσα στη γη’, τον σεισμό.

Ο Ερμής της Σεληνιακής επιστροφής και ο Ωροσκόπος της, συλλέγουν όχι μόνο την Σελήνη της Μεγάλης Συνόδου, αλλά όπως έχουμε δει και τον Ingress Ερμή/IC και την προηγούμενη Έκλειψη. Επιπροσθέτως ο άξονας του Ωροσκόπου/Δύσεως πέφτει στον Ερμή της Μ.Σ. και οι άξονες αυτού του χάρτη χτυπάνε από αντισκιά τις γωνίες του χάρτη της Μεγάλης Συνόδου.

Αυτή η Επιστροφή δείχνει ότι η ακολουθία των γεγονότων ξεκινά. Ο προ-σεισμός των 5,3 Ρίχτερ συνέβη στις 23 Μαΐου. Η πόλη αιφνιδιάστηκε στον ύπνο της και ενώ δεν υπήρξαν θύματα, παρά μόνο ένας τραυματίας, υπήρξαν πολλές ζημίες και προκλήθηκαν καταρρεύσεις σε σπίτια κυρίως στην περιοχή πλησίον του επικέντρου.

Η επόμενη Σεληνιακή επιστροφή, που είναι και το κύριο ενδιαφέρον μας, είναι αυτή του Ιουνίου, του μήνα κατά τον οποίο συνέβη ο μεγάλος σεισμός.



Ο Ωροσκόπος της Σεληνιακής επιστροφής πέφτει με ακρίβεια πάνω στην Ingress Σελήνη, δίνοντας μας το πρώτο σημαντικό στοιχείο ότι ο χάρτης αυτού του μήνα είναι συντονισμένος με τους προηγούμενους χάρτες που έχουμε διερευνήσει.

O Κρόνος εδώ συλλέγει το φως ανάμεσα στον Ερμή ο οποίος μόλις αποχωρίστηκε από αυτόν και τον Άρη (κύριος 4ου) ο οποίος συγκλίνει να σχηματίσει σύνοδο μαζί του, φέρνοντας τους μαζί και πάλι, υπογραμμίζοντας το γεγονός! Πιο σημαντικό, ο Άρης, χτυπάει με αντίθεση τον Ερμή της Ηλιακής επιστροφής: το έδαφος και πάλι συναντά τον σεισμό. O Άρης και ο Κρόνος (ο οποίος βρίσκεται σε αδυναμία άρα είναι κακοποιός) έρχονται σαν πακέτο λόγω της συνόδου και πέφτουν και οι δύο πάνω στο Μεσουράνημα της επιστροφής από αντισκιά.

Πίσω στην συλλογή στοιχείων, βρίσκουμε ότι το μεσουράνημα της επιστροφής πέφτει πάνω στην Αφροδίτη της Έκλειψης και τον άξονα 4ου/10ου ο οποίος εδώ είναι αντεστραμμένος – δελεαστικό να το πάρει κάποιος αυτό σαν μία ένδειξη του ‘τα πάνω-κάτω’ που φέρνει ένας σεισμός. Οι Δεσμοί αυτής της επιστροφής χτυπάνε τον άξονα Ωροσκόπου/ Δύσεως της Έκλειψης από αντισκιά.

Παρόλο που έχουμε αυτές τις ισχυρές συνδέσεις που ήδη δείχνουν ότι έχουμε ένα εξίσου ισχυρό ξέσπασμα για το σεισμικό δυναμικό που έχουμε παρακολουθήσει μέχρι τώρα, κατέστρωσα επίσης τον Κλήρο των Σεισμών, ο οποίος σε αυτόν τον χάρτη πέφτει πάνω στον Βόρειο Δεσμό. Ο Βόρειος Δεσμός συνδέεται με την αύξηση: αυτός ο σεισμός είναι μεγάλος.

Φανταστείτε ότι τα θεμέλια ενός κτηρίου συναντούν έναν Σεισμό (Κύριος 4ου Άρης αντίθεση Ερμή Ηλιακής, Άρης – Ερμής έρχονται επίσης μαζί μέσω της συλλογής φωτός) και αυτά τα θεμέλια είναι σε σύνοδο με έναν Κρόνο σε αδυναμία, μία προσβεβλημένη δομή, και αυτός ο καταστροφικός συνδυασμός πέφτει στην κορυφή του κτηρίου από αντισκιά. Τι θα συμβεί σε αυτό το κτήριο; Θα καταρρεύσει, όπως και έγινε. Τα περισσότερα θύματα έχασαν την ζωή τους όταν ένα 8ωροφο κτήριο στο κέντρο της πόλης κατέρρευσε.

Η τελευταία πινελιά έρχεται από μία λεπτομέρεια: ο Ουρανός, και πάλι ιδωμένος σαν να ήταν ένας κακοποιός σταθερός αστέρας σχετιζόμενος με καταστροφές, πέφτει ακριβώς από αντισκιά πάνω στην ακμή του 7ου οίκου, προσβάλλοντας τον 1ο οίκο, που είναι το ‘εδώ’, η πόλη.

Ωστόσο το γεγονός περιγράφεται πιο γλαφυρά στον χάρτη της Παράγωγης Σεληνιακής επιστροφής (καταστρώνεται από τον χάρτη της Ηλιακής επιστροφής) για αυτό τον μήνα:



O άξονας 4ου/10ου αυτού του χάρτη χτυπά με ακρίβεια τον άξονα Ωροσκόπου/Δύσεως της Μεγάλης Συνόδου (και την ίδια την Σύνοδο όπως έχει σημειωθεί) και όλες του οι γωνίες επαναλαμβάνουν τις γωνίες του χάρτη της Μεγάλης Συνόδου.

Ο άξονας Ωροσκόπου/Δύσεως χτυπάει από αντισκιά την Σελήνη της Μεγάλης Συνόδου, η οποία όπως έχουμε δει είχε εμπλακεί σε όλους τους προηγούμενους χάρτες, άρα επομένως χτυπάει την προηγούμενη Έκλειψη, Ingress Ερμή αλλά και τον Ερμή της Μεγάλης Συνόδου.

Η Σελήνη σε αυτόν τον χάρτη είναι το σταθερό μας σημείο. Είναι ενδιαφέρον ότι την βρίσκουμε σε σύνοδο τόσο με τον Δία που είναι ο Κύριος του 4ου στον χάρτη, το Έδαφος και με την Αφροδίτη η οποία είναι σε σύνοδο ακριβείας με τον Ερμή από αντισκιά. Για ακόμα μία φορά το έδαφος συναντά τον σεισμό.

Ο Ερμής Κύριος του 1ου και 10ου σε αυτό τον χάρτη πέφτει πάνω στον Aldebaran, έναν αστέρα φύσεως Άρη.

Ο χάρτης του γεγονότος.



Mία Πανσέληνος μόλις συνέβη, στις περίπου 29 μοίρες Διδύμων/Τοξότη. Η Σελήνη πάνω στον Menkalinan και πάλι ενδεικτικού βίας και καταστροφής, εδώ σχετικού μόνο διότι αυτή η Πανσέληνος (Αντίθεση Ηλίου/ Σελήνης) είναι πραγματικά συντονισμένη : Χτυπάει τον Δία της Έκλειψης και με ακρίβεια, τον Άρη της Μεγάλης Συνόδου από αντισκιά.
Ο άξονας IC/MC του γεγονότος παίρνει τον ανάλογο άξονα της Ηλιακής επιστροφής, σχηματίζοντας τετράγωνο με τον Ερμή της καθιστώντας τον εστιακό σημείο, ενώ την ίδια στιγμή ο Άρης του γεγονότος χτυπάει με αντίθεση τον Ερμή της Μεγάλης Συνόδου και σχηματίζει τετράγωνο με τον άξονα Ωροσκόπου/ Δύσεως της.
Η Αφροδίτη του γεγονότος πέφτει πάνω στην ακμή του 4ου από αντισκιά επομένως επίσης σχηματίζει τετράγωνο με τον Ερμή της Ηλιακής, δίνοντας έμφαση στο Έδαφος και τον Ερμή, τον κύριο ύποπτο μας σε όλη την διάρκεια της μελέτης αυτής. Επιπλέον η ακμή του 4ου, το Έδαφος, πέφτει πάνω στον σταθερό αστέρα Algol, το Κεφάλι της Μέδουσας, τον πιο κακοποιό αστέρα όπως ξέρουμε που συνδέεται με βίαιο θάνατο (Robson) και είναι διπλά τονισμένο διότι η Αφροδίτη σαν Κύριος του 4ου πέφτει σε αυτή την ακμή όπως έχουμε δει από αντισκιά.
Eίναι προφανές ότι ο χάρτης καταφέρνει να συγκεντρώσει όλο αυτό το ισχυρό δυναμικό που έχουμε δει και ξεκάθαρα περιγράφει το ισχυρό ξέσπασμα των 6,5 Ρίχτερ και τα καταστροφικά του αποτελέσματα.

Νομίζω τα παραπάνω είναι πάνω από αρκετά για να δείξουν γιατί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας της επόμενης μέρας έγραφε: «Ήταν 6,5 Ρίχτερ και η Θεσσαλονίκη έτρεμε: Καταστροφές και θύματα από τον τρομερό σεισμό» (Εφημερίδα Μακεδονία, 21/6/1978)

Η Ελλάδα βρισκόταν σε σοκ. Τις επόμενες μέρες οι αρχές ήταν απασχολημένες ψάχνοντας στα συντρίμμια για επιζώντες και οργανώνοντας ομάδες μηχανικών να ελέγξουν τις κατασκευές των σπιτιών προτού οι άνθρωποι επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ένα σύστημα ρηγμάτων που εκτεινόταν για 10-15 χιλιόμετρα κοντά στην πόλη, ήταν αιτία για επιπλέον πανικό του πληθυσμού. Ο Ερυθρός Σταυρός στέλνει βοήθεια. Οι Ναοί σε όλη την χώρα πραγματοποιούν μνημόσυνα την επόμενη Κυριακή για τα θύματα.

Λίγες ημέρες αργότερα και ενώ η πόλη προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της και να βρει τους ρυθμούς της ανάμεσα σε συντρίμμια, απώλεια, φόβο, παραπληροφόρηση και πολυάριθμους μετασεισμούς, νωρίς το πρωί της 5ης Ιουλίου η Φύση υπογράφει τα γεγονότα με μία σειρά μετασεισμών εκ των οποίων ο ισχυρότερος της τάξεως των 5 Ρίχτερ.

Η Σεληνιακή Επιστροφή για τον Ιούλιο (28/6) πριν αυτό τον μετασεισμό, χτυπάει και πάλι την ίδια την Μεγάλη σύνοδο (το Μεσουράνημα της στις 23,55 Αιγόκερου) και συνεπώς τον άξονα Ωροσκόπου/ Δύσεως από αντισκιά. Ο Άρης της χτυπάει την διάσημη πια μέχρι τώρα, Σελήνη της Μεγάλης Συνόδου και συνεπώς Ingress Ερμή,ΙC και την προηγούμενη Έκλειψη από αντισκιά.

Μερικοί άνθρωποι τραυματίζονται πάνω στην προσπάθεια τους να βγουν από τα σπίτια τους, πηδώντας από μπαλκόνια ενώ κάποιοι υποφέρουν νευρικό κλονισμό. Τόσο μεγάλος φόβος είχε καταβάλλει τον κόσμο που ο πρωθυπουργός της τότε εποχής επισκέφτηκε την πόλη προκειμένου να καθησυχάσει τον πληθυσμό ότι είναι ασφαλές να επιστρέψουν στα σπίτια τα οποία είχαν κριθεί κατάλληλα προς κατοίκηση.

Η αυλαία αυτού του άσχημου έργου έπεσε. Ο μακάβριος απολογισμός περιελάμβανε 49 νεκρούς, 220 τραυματίες και χιλιάδες άστεγους ανθρώπους. Οι υλικές ζημίες υπολογίστηκαν περίπου στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ (υπολογισμένο για τα σημερινά οικονομικά ισοδύναμα).

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου η πόλη βρήκε τους παλιούς της ρυθμούς. Τα γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού αποτέλεσαν αιτία για την πολιτεία να επαναξιολογήσει την αντισεισμική της προστασία και να ιδρύσει τον ‘Οργανισμό αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας’ σε συνεργασία με επιστήμονες, μετά από την πικρή και επώδυνη συνειδητοποίηση ότι το καθεστώς υπό το οποίο πραγματοποιούνταν η δόμηση μέχρι τότε ήταν σημαντικά ελλιπές.

Μία άλλη συνειδητοποίηση για μένα τώρα που έφτασα στο τέλος αυτής της μελέτης, είναι πως τα φυσικά στοιχεία πάντα έχουν τον τρόπο να κερδίζουν. Άσχετα με το πόσο προετοιμασμένοι μπορεί να είμαστε ή πόσο πολύ περηφανευόμαστε για τα τεχνολογικά μας επιτεύγματα, πάντα θα στεκόμαστε με δέος μπροστά στα φυσικά φαινόμενα, είτε είναι βροχή, κεραυνός, σεισμός ή το ουράνιο τόξο και η αστροφεγγιά. Ο Άνθρωπος είναι θνητός και ως τέτοιος υπόκειται πάντα στην Θεϊκή Βούληση, ο καθένας παίζοντας την δική του ‘αρμονία’ στο μεγάλο σχέδιο της Δημιουργίας.

Αυτή η μελέτη είναι αφιερωμένη στην μνήμη των θυμάτων και στις οικογένειες τους.

Για τους γονείς μου, που στάθηκαν ακλόνητοι απέναντι σε τρικυμίες, σεισμούς και την ζωή – για να μην αναφέρω εμένα!

Αναφορές:
The fixed stars and constellations in astrology – Vivian Robson
The Real Astrology, Κεφάλαιο 12 – John Frawley
Αρχείο εφημερίδας Μακεδονίας : 1978, εκδόσεις της 24 Μαΐου, 21 Ιουνίου, 6 Ιουλίου.